IMBCI Romania

   Modelul IMBCI de Îngrijire a binomului Mamă-Bebeluş promovează sănătatea şi confortul tuturor femeilor şi bebeluşilor în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării, stabilind astfel un standard de top al excelenţei in domeniul îngrijirilor maternale.

  Prin procedura de acreditare a maternitatilor ca Spital Prieten al Nasterii de catre comisia IMBCI Romania, toţi cei implicaţi în acordarea de servicii maternale sunt formati conform Modelului IMBCI de Îngrijire a binomului Mamă-Bebeluş, asumandu-si in mod formal respectarea celor 10 Pasi IMBCI in practica lor profesionala.

Spital Prieten al Nasterii

16 -May -2021 - 09:42

Pasul 5

Cei 10 Paşi IMBCI au la bază concluziile celor mai bune dovezi disponibile cu privire la siguranţa şi eficienţa anumitor investigaţii, tratamente şi alte intervenţii pentru mame şi bebeluşi. „Siguranţa” înseamnă că îngrijirile sunt acordate prin metode bazate pe dovezi care diminuează riscul generat de erori şi de a face rău, metode care sprijină procesul fiziologic normal al travaliului şi al naşterii. „Eficienţă” înseamnă că îngrijirile acordate conferă beneficiile aşteptate şi că ele sunt potrivite nevoilor femeii însărcinate şi ale bebeluşului ei conform unor dovezi solide. Siguranţa şi eficienţa îngrijirilor binomului Mamă-Bebeluş conferă cele mai bune rezultate şi beneficii în ce priveşte sănătatea prin folosirea cât mai adecvată şi conservatoare a resurselor şi tehnologiei.

Serviciile optime de îngrijire maternală a binomului Mamă-Bebeluş au norme de funcţionare scrise, implementate în educaţie şi practică, care solicită personalului medical:

Pasul 5

Să facă uz de practici bazate pe dovezi, care s-au arătat a fi benefice pentru sprijinirea fiziologiei normale a travaliului, a naşterii şi lăuziei, inclusiv:


• Permiterea derulării travaliului în propriul ritm, evitând intervenţiile bazate pe limite fixe de timp şi folosind partograma pentru a-i urmări evoluţia*;
• Asigurarea accesului nerestricţionat la mâncare şi băutură pentru mamă, conform dorinţelor ei;
• Sprijinirea ei pentru a merge, a se mişca nestingherită şi pentru a lua ce poziţie vrea, inclusiv „pe vine”, şezând şi „pe genunchi şi mâini”, şi furnizarea de elemente de sprijin pentru poziţiile verticale;
• Tehnici pentru întoarcerea intrauterină a bebeluşului şi pentru naşterea vaginală în prezentaţie
pelviană;
• Facilitarea contactului piele-pe-piele imediat şi susţinut al binomului Mamă-Bebeluş pentru încălzire, ataşament, iniţierea alăptării şi stimularea dezvoltării, şi asigurarea că binomul Mama-Bebeluş rămân împreună;
• Permiterea unui timp suficient pentru ca sângele din cordonul ombilical să treacă la bebeluş pentru volumul sanguin, oxigenul şi nutrienţii pe care îi asigură**;
• Asigurarea accesului deplin al mamei la bebeluşul bolnav sau născut prematur, inclusiv îngrijirea de tip cangur, şi sprijinirea mamei în furnizarea laptelui propriu (sau a altui lapte uman când alăptarea nu este posibilă).

 

* Utilizarea unei partograme este recomandată de OMS/UNFPA ca parte a practicii obstetricale/de moşire fundamentale şi sigure pentru orice travaliu, în special în locuri cu mortalitate maternă ridicată. (Vezi „Managementul integrat al sarcinii şi al naşterii: Îngrijirea sarcinii, a naşterii, a lăuziei şi a perioadei de nou-născut: Un ghid pentru practica esenţială,” ed. a doua, 2006) Exită două feluri de partograme. Cea folosită în special în Europa urmăreşte: frecvenţa cardiacă maternă; tensiunea arterială; durata, frecvenţa şi intensitatea contracţiilor; ruperea membranelor; dilataţia cervicală; medicaţia administrată; şi frecvenţa bătăilor cordului fetal. Partograma latino-americană elaborată de CLAP ia în considerare şi paritatea maternă şi poziţia în travaliu şi astfel este mai bine individualizată pentru femeia în cauză. PAHO/CLAP recomandă a se folosi cea de-a doua.
(www.colmed5.org.ar/Tramites/HCGOpartograma.pdf, www.clap.opsoms.org/web_2005/TECHNOLOGIAS/technologias%20perinatales.htm#partograma, http://medicina.udea.edu.co/nacer/PDF/BIA.pdf)

** Deşi un anume pachet de intervenţii sub denumirea „managementul activ al perioadei a treia a naşterii” este actualmente recomandat deoarece se crede că ar reduce incidenţa hemoragiilor potenţial letale din postpartum, pensarea imediată a cordonului a fost scoasă din acest pachet de măsuri din moment ce tot mai multe studii arată efectele nefavorabile asupra fătului.